ecotopianetwork

İtaatin Manifestosu: Kişisel Gelişim Kitapları – Mazlum DEMİR

Kişisel gelişim kitapları ülkemizde son birkaç yıldır oldukça revaçta. Ve her geçen gün sayıları daha da çoğalıyor.

Tüm bu kitapların birçok ortak noktası var.

En önemlisi ise hemen hepsinin isminin, çok çarpıcı ve etkileyici olması. İşte birkaç örnek;
– İstediğiniz Kişiye 8 Dakikada Nasıl Evet Dedirtirsiniz?
– Nasıl zengin olunur?
– Patronunuzu parmağınızda nasıl oynatırsınız?
– Dünyayı Yöneten Gizli Örgüt: İlluminati
– 60 saniyede terapi
– Başarının gücü
– 3 saniyede karşınızdakini insanı nasıl anlarsınız…

Yukarıdaki kitaplar yüzlerce kişisel gelişim kitabından sadece birkaçı…

Bu kitapların benzer özelliklerini maddeleyecek olursak eğer, şöyle bir sıralama doğru olacaktır.
1- Bu kitapların hemen hepsi kitabevlerinden çok, büyük gross marketlerin reyonlarında bulunmaktadır.
2- Bu kitapların hemen hepsinin kapağında kitabın indirimde olduğunu ve özel fiyatla satıldığını belirten işaretler vardır.
3- Bu kitaplar genelde tek bir yayınevinden çıkmakta ve çeviri eserlerdir.
4- Kitapların çoğu tek kalıp, benzer boyutlarda ve benzer sayfa sayılarına sahiptir.
5- Bu kitapların hepsinin çok büyük iddiaları vardır (belki de onları bu kadar okunur kılan en büyük etken budur).

Kitapların isimlerine dönecek olursak örneklerle ilerlemek daha faydalı olacaktır.

Patronunuzu parmağınızda nasıl oynatırsınız:
Evet bu kitabın bize vereceğini iddia ettiği sır oldukça heyecanlandırıcı. Bu öyle bir sır ki kitap alınıp okunduktan sonra, okuyan kişi patronunu istediği konuda yönlendirebilecek ve iş hayatında belli kolaylıklar yaratacaktır kendisine. Bu noktada sorulması gereken soru şu ki; bu kitabı basan yayınevinin patronu nasıl bir patron ki, kendi iş hayatını bile riske sokabilecek bir kitabı hiç tereddüt etmeden basabiliyor. Bu durumda ya patron kendine çok güveniyor ve bu kitabı okuyan hiçbir elemanının kendini etkileyemeyeceğini düşünüyor. Ya da bu kitabın çok satanlar listesine girip okuyucuları parmağında oynatma ihtimalini daha güçlü görüyor…

Nasıl zengin olunur:
Bu kitabın yazarı ise Amerikalı bir emlak devi. Kitabın indirimsiz fiyatı 18,70 TL. Şimdi nerden çıktı bu fiyat diye düşünülebilinir. Bu fiyattan şöyle bir yorumda bulunabiliriz, aslında kapitalistler düşündüğümüz kadar da vicdansız, bencil insanlar değillerdir. Baksanıza kendileri gibi zengin olmanın sırrını, 18.70 TL karşılığında önümüze sunmaktalar. Açıkçası reddedilemeyecek bir fırsat.
Not: Kitabın yazarı bu kitap için yayınevinden, sadece avans olarak 5 milyon dolar çekmiştir.

Dünyayı yöneten gizli örgüt: İlluminati
Bu kitapta ise daha ilginç bir iddiada bulunulmuş. Kitap dünyamızı yöneten “gizli” örgütten bahsetmekte. Kitapta verilmek istenen temel mesaj; içinde seçilmişlerin olduğu bu “gizli” örgütün kusursuz örgütlenişi ve dünyadaki her şeyi dilediğince takip edip, onlara yön verebilmesidir. Örgütümüz kusursuz ve her şeyi dilediğince yönetebilmektedir, ama esas niteliği olan “gizliliği” ise, kitap sayesinde gün ışığına çıkarılabilmiştir! Bu örgütü merak eden tüm okuyucular da yine 9.90 TL karşılığında bu büyük sırra vakıf olabilirler.
Kişisel gelişim kitaplarının evrimi ise yine kendi “özgünlüğünde” oluyor. “Her şey seninle başlar” isimli bir kişisel gelişim kitabının tirajı 600.000’i geçince kitabın yazarı, aynı kitabın çocuk versiyonunu basmaya karar vererek hazırlıklara başlamış. Ama yazar kitabın içeriğini çocukların anlayabileceği yönde değiştirme gibi bir kaygıya kapılmamış ve kitabın kapağına sevilen bir çocuk dizisinin kahramanını koymakla yetinmiş. Kitap bu şekliyle “çocuklar için” ibaresiyle piyasa sürülmüş. Daha ilginci ise, birkaç ay önce İstanbul’da bir futbol sahasında, yaklaşık 14.000 kişi aynı anda bu kitabı okuyarak okuma alışkanlığını kazandırma ve guinness rekorlar kitabına girmek gibi bir girişimde bulunmuşlar.

BAŞLIĞA DAİR;
Kişisel gelişim kitaplarının hepsinin konuları farklı olabilse de yerleştirmeye çalıştıkları fikirlerden birisi var ki hiç değişmiyor.

Bu kitapların hepsinde insanların güçlüklere karşı yılmadan daha çok çalışmaları, başlarına kötü şeyler gelse dahi “pozitif düşünmeleri”, kariyerlerinde yükselmek istiyorlarsa patronları ve üsleriyle iyi geçinmeleri, bulundukları ortamlarda aykırı durmamaları ideal insanın gerekliliklerini yerine getirmeleri isteniyor.

Kısacası genel bir “iyilik, pozitiflik, normallik” hali şart koşuluyor.

İnsan pozitif olduğu sürece hayat ona gereken şansları ve imkanları sunacaktır deniyor.

Evet komşunuz kredi kartı borcu yüzünden intihar etmiş olabilir. Ama siz iyi düşünmek ve kredi kartınızın limitini yükseltmek zorundasınız. Ne de olsa risk almadan büyüyemezsiniz.
Evet işyerinizde giydiğiniz mini etek için size iyi niyetli davranılabilinir. Bu durumdan şikâyetçi olsanız da susmalısınızdır. Çünkü kariyerinizde yükselmeniz için bir süre daha üslerinizle iyi geçinmeniz gerekmektedir.

Evet yıllardır hazırlandığınız üniversite sınavını kazanamamış olabilirsiniz. Ama bunu dert etmemeli olumlu düşünmelisiniz, çünkü sizi bu sınava çok daha iyi hazırlayacak dershaneler her zaman mevcuttur.

Evet çocuğunuzun dershane parasını ödemekte zorluk çekiyor olabilirsiniz. Ama onun gelecek güzel günlerini düşünerek bugünkü sıkıntılara göğüs germelisiniz.

Evet işten atılmış olabilirsiniz. Ama umudunuzu asla kaybetmemeniz gerekir, çünkü kapitalizm fırsatlar dünyasıdır ve yeni bir fırsat her an kapınızı çalabilir. Sizin yapmanız gerekense o fırsat karşısında hazırlıklı olmaktır.

Bu kitapların okuyucu kitlesini ise daha çok orta sınıflar oluşturuyor. Bu kitapları okuyanlara; otobüste, metroda, okulda rastlamak mümkündür. Ülkemizin yetenekli girişimcileri bu konuya da kayıtsız kalmamış ve son dönemde ardı ardına kişisel gelişim kursları açmıştır. Ee ne de olsa “kişiliklerini geliştirme gayesinde olan milyonluk bir ordu var karşılarında.”

Bu yazının devrimci sosyalist bir dergide niye yayınlandığını düşünebilirsiniz. Bizler bu sistemle her anlamda bir savaşım yürütmek durumundayız. Bu savaşımın bir kolunu da psikolojik savaş oluşturuyor. Bu yazı da aslında bu noktaya hizmet ediyor.

Kapitalizm insanı kirleten, çürüten bir sistemdir. İnsanın hayallerini çalar, yalancı düşler satar insana. Günümüzde kişisel gelişim kitapları da bu yalancı düşlerin beynimize kazınmasında önemli bir araçtır. 4 yıl kadar önce çıkan ‘Secret (sır)’ isimli kitapta açıkça; “savaşa, kıtlığa, açlığa, küresel ısınmaya karşı örgütlenmeyin” denmiştir! Bu kitapların, Türkiye de yaygınlaştığı dönemin, neoliberal politikanın kendisini ete kemiğe büründürdüğü bir süreçte olması da birçok soruyu yanıtlar nitelikte. İnsan umutsuz yaşayamaz, her şeyde olduğu gibi onu da burjuvazi belirlemelidir. Burjuvazinin kirletemediklerinden olduğunu iddia eden bizlerin görevi ise, bu alanda da sistemin çarkına çomak sokmak, insanlara gerçek hayaller kurmalarını sağlayacak bilinci aktarmaktır.

Yukarda da bahsettiğim ‘Secret’ isimli kitap dünya üzerinde milyonlar satmış ve uzun süre gündemde kalmıştır. Kitabın kelime anlamı ‘Sır’dır. Kitabın en çok konuşulduğu dönemde mizah dergilerinden birinde çıkan bir köşe yazısı aslında kişisel gelişim kitapları hakkında her şeyi özetliyor; “Evet, bugünlerde piyasaya yeni çıkan bir kitap dünya üzerinde milyonlar satıyor ve kırılması güç rekorlara imza atıyor. Kitap mutluluğun, başarının sırrını verdiği iddiasında, milyonlar bu sırrın peşinde koşarken asıl sırrı gözden kaçırıyorlar. Buradaki asıl sır şüphesiz ki; bu kitabın milyonlar satması ve yayınevinin sahibinin, kendisine şimdiden hatırı sayılır bir miras yaratması!”

http://www.kaldiracdergi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=76:taatin-manifestosu-kiisel-geliim-kitaplar-mazlum-demr&catid=18:ariv-2010aralk-116say&Itemid=10

January 26, 2011 - Posted by | anti-kapitalizm, sistem karsitligi

1 Comment »

  1. Hizli firsat!

    Biz uluslararasi islem iyi güvenilir, güvenilir. Bu firsati kaçirmayin lütfen, buraya gelecek 2014 yili dogru yatirim baslatmak için bir firsattir. % 100 emin ol daha fazla bilgi için e-posta MMV (vandamariana111@gmail.com) Sen garanti. Banka havalesi için çevrimiçi banka çok hizli ve güvenligidir, önümüzdeki 2014 yili dogru yatirim için bu firsati kaçirmayin. (Bir kelime bilge için yeterlidir)

    Eger tarim için bir kredi ihtiyacim var mi? Is için kredi? yapimi için kredi? Yatirim kredisi? Ögrenci kredi? Borç konsolidasyonu kredi? Bu bir firsattir, kullanimi ve yeni bir hayata baslamak. Daha fazla bilgi (mrsvandamariana@yahoo.co.uk) için e-posta MMV.

    Allah lonca tüm.

    M.M.V LTD.

    Like

    Comment by Vanda Maria Mmv | October 14, 2013 | Reply


Leave a comment